Autor: Elżbieta Stasiowska

Zajęcia z carvingu i florystyki oraz cateringu i serwisu



Zajęcia z carvingu i florystyki- uczestnicy programu poznają zasady wykorzystania noży tajskich, temperówek i innego sprzętu specjalistycznego do rzeźbienia w owocach i warzywach. Wyczarowane rzeźby z warzyw i owoców wykorzystuje się do dekorowania stołów i garnirowania potraw na bankiety i przyjęcia. Uczestnicy uczą się rzeźbić komponować dekoracje o różnej tematyce. Poznają możliwości wykorzystania różnych materiałów do urozmaicenia wystroju stołu i wnętrz sal konsumenckich. W czerwcu 2013 r. uczestnicy projektu oraz uczniowie klas gastronomicznych mieli okazję podziwiać umiejętności z zakresu carvingu vice-mistrza Polski juniorów, który wykonał pokaz carvingu. Wykorzystując inne elementy dekoracyjne oraz kwiaty wykonują także aranżacje stołów do różnych okazji. Swoje umiejętności zaprezentowali przygotowując dekoracje półmisków i prezentując sposób serwowania owoców na bankiecie przygotowanym z okazji Wojewódzkiego Dnia Edukacji Narodowej.

Na zajęciach z florystyki poznają bogactwo materiałów roślinnych, kwiatów ciętych, doniczkowych i innych dodatków i możliwości ich wykorzystania do tworzenia kompozycji na stołach, do dekoracji wnętrz, tworzenia dekoracji świątecznych i sezonowych. Uczestnicy wezmą udział w pokazie carvingu w wykonaniu mistrzów w tej dziedzinie. Swoje nowe umiejętności uczestnicy projektu wykorzystali i zaprezentowali przyszłym młodszym kolegom z gimnazjów przygotowując stoisko na Dni Otwarte Szkoły w maju.

Zajęcia z cateringu i serwisu pozwalają uczestnikom doskonalić umiejętności obsługi kelnerskiej, serwowania potraw sposobem francuskim, angielskim, synchronicznym. Umiejętności te zaprezentowali przy obsłudze przedstawicieli B.Braun odwiedzających szkołę w październiku. Mają możliwość wykonywania i serwowania potraw flambirowanych, owoców morza i regionalnych. W zakresie obsługi baru sporządzali napoje zimne i gorące oraz uczestniczyli w czerwcu 2013 r. w pokazie sztuki barmańskiej. Szczególnym powodzeniem cieszył się show w wykonaniu Agencji Barmańskiej Barman Team.

Uczestnicy obydwu zajęć dodatkowych zapoznają się i będą pracować na programie GASTRO POS, GASTRO SZEF. Będą obsługiwać kasę fiskalna i urządzenie do wykrywania fałszerstw pieniędzy.





GALERIA

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim
Projekt "Nowoczesna edukacja zawodowa - gwarancją sukcesu"
współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.